Activiteiten tot en met Augustus 2019

images

Door de inzet van velen is er tot nu toe 28.030,97 euro bijeengebracht, dit is inclusief de medicijnen, die daar op verzoek van de artsen naar toe zijn gestuurd.

Het was de bedoeling een nieuwe ambulance aan te schaffen, echter deze was 45.000 euro en moest nog worden “aangekleed”.

Na uitvoerig overleg met de artsen van de kliniek, hebben wij samen met hen besloten een tweedehands 4wd ambulance te kopen, welke volledig kon worden ingericht met nieuwe apparatuur. Het moest een 4wd ambulance zijn met rechts stuur, dus dan kom je al gauw in Engeland. Het stikt er van vrij goedkope legerambulances op basis van de Landrover defender, maar er kwam een uitdrukkelijk verzoek, deze niet aan te schaffen, deze zijn zeer instabiel en liggen vaak op zijn kant, dus verder zoeken!

We vonden in Schotland, bij wat later een oplichter bleek te zijn, een Mercedes Sprinter 519 CDI 4×4 ambulance. Deze is naar Nederland gereden en bij inspectie hier, bleek de aandrijving naar de voorwielen niet meer te werken! ! Henk Bakker van de Van Uden Groep heeft gezorgd, dat mercedes monteurs op hun vrije zaterdagen alles weer gangbaar hebben gemaakt. Na een grote beurt kon de ambulance, na te zijn volgestouwd met apparatuur, worden verscheept naar Namibië. 24 juli 2018 was het zover en konden wij de ambulance in de haven van Antwerpen brengen. Het vervoer werd door Henk Bakker van de Van Uden Groep geregeld, waarvoor enorm veel dank.

Ook voor de school is het nodige volbracht. Er is in 2018 al een container naar Namibië verscheept met hierin twee doelnetten, 3000 pennen, 50 handdoeken, zaklantaarns, slaapzakken, voetbalschoenen en scheenbeschermers en een rolstoel, allemaal van het Emmaus Haarzuilens en shirtjes. Ook zitten in dezelfde container een tweetal brancards en beademingsapparaatuur, geschonken door Vandeputte Medical Nieuwegein, alsmede tweedehands medische apparatuur, voor 735 euro gekocht bij Stichting Medic te Apeldoorn en voor 275 euro batterijen en HP cartridges.

September 2018 kwam de ambulance aan in Walvisbaai. Dan denk je gauw rijden, alles was immers in orde, maar dat liep anders, ook Namibië kent een RDW en die vallen over heel andere zaken dan de RDW in Nederland! Er werden 17 punten gevonden, die eerst moesten worden gerepareerd, waaronder ook twee kleine roestplekjes op de carrosserie!! Deze punten zijn in Windhoek gerepareerd voor 35.622 NAD, is 2195 euro.

Ondertussen is het dan al eind februari 2019. Niets leek meer een eerste ambulancedienst in de weg te staan, echter de chauffeur moet wel speciale papieren hebben, niet iedereen mag een ambulance besturen. Er moest dus iemand in de buurt van de Clinic gezocht worden met rijbewijs, die een cursus wilde volgen gedurende 3 maanden!! Die werd gevonden, Hardes, de Clinic manager was bereid dit te doen en juli 2019 was het dan zover!

Ons doel is bereikt, de ambulance zorgt dagelijks voor ondersteuning van de artsen, die naar de buitenpoli’s gaan en uiteraard voor spoedgevallen!!

Iedereen bedankt voor de steun, er is nog een klein restbedrag op de rekening, dat ik wilde reserveren voor een echo apparaat, de Butterfly, een probe, die kan worden aangesloten op je smartphone of PC. Het is een totaal nieuwe vinding, speciaal gemaakt voor derde wereld landen, maar ze willen het eerst in de VS uitproberen, eventuele kinderziekten opsporen, alvorens te exporteren naar Namibië. Dat zit dus nog in de pipeline.

Indien mensen willen blijven steunen, kan dat zeker, de Life Line Clinic heeft continu medicijnen nodig en zoals ik dat in mei 2018 reeds heb gedaan, kunnen er ook in de toekomst medicijnen via de IDA foundation naar Namibië worden gestuurd.

Nogmaals ontzettend bedankt namens de San Bushmen, zij zijn jullie enorm dankbaar.

Mede namens bestuur Stichting San Bushmen; Erik Veen en Coen Slagt,

HW Kooiman